Astrobe-terminal

Newcomers to Astrobe and Oberon are welcome to ask any beginner-level questions here
Locked
anitasure123
Posts: 22
Joined: Tue Jul 21, 2015 6:49 am

Astrobe-terminal

Post by anitasure123 » Tue Jul 21, 2015 6:55 am

Hello there,

I am a new to oberon and Astrobe. I just written a simple programme to display a "Hello World" on astrobe terminal. I build,linked and compiled code there is no error and run the programme. But nothing is displayed on terminal. I am using starter edition.

Please reply,

Thanks
Anita

cfbsoftware
Site Admin
Posts: 423
Joined: Fri Dec 31, 2010 12:30 pm
Contact:

Re: Astrobe-terminal

Post by cfbsoftware » Tue Jul 21, 2015 12:14 pm

Which development board are you using?

Did you also upload your code to the development board using the Run > Upload ... command before you attempted to run it?

I recommend that you first start with the LED blinker program by following the instructions in the Getting Started section of the Help file:

Code: Select all

Help > Contents and Index > Getting Started > Quick Start Guide ...  
(pick the target microcontroller that is most similar to the one that you are using)

When you have got that running, then try to run one of the general examples supplied with Astrobe which display output to the terminal (e.g. Info.mod). Once you have successfully completed both of those tasks it would be a good time to start writing your own programs.

anitasure123
Posts: 22
Joined: Tue Jul 21, 2015 6:49 am

Re: Astrobe-terminal

Post by anitasure123 » Wed Jul 22, 2015 3:39 am

Thank you for reply,
I am using Embedded Artists development board(for lpc1769). I have not used Run > Upload ... command before attempted to run. This is my programme as below :

MODULE HelloWorld;
IMPORT Out;
BEGIN
Out.String("Hello World")
END HelloWorld.

and this code does not contain any controller related module its job is to print only Hello World on astrobe terminal,so even it is necessary to upload?

cfbsoftware
Site Admin
Posts: 423
Joined: Fri Dec 31, 2010 12:30 pm
Contact:

Re: Astrobe-terminal

Post by cfbsoftware » Wed Jul 22, 2015 1:10 pm

Astrobe does not generate executable files that run on Windows. The Astrobe compiler is a cross-compiler- it creates programs that can only run on your LPC1769 microcontroller. You must upload the linked executable to the microcontroller before you can run it. The Astrobe terminal communicates with your microcontroller via an RS232 serial link. After uploading your program to the EA board, reset the board and it will then transmit data from your microcontroller (in your case the string "Hello World") to the Astrobe terminal which it then displays on your PC screen.

Note that you need to include the special library module Main in your import list to indicate that HelloWorld is your main module, not a library module, before you can successfully link/build your HelloWorld program to create a working executable file:

Code: Select all

IMPORT Out, Main;

anitasure123
Posts: 22
Joined: Tue Jul 21, 2015 6:49 am

Re: Astrobe-terminal

Post by anitasure123 » Fri Jul 24, 2015 10:21 am

Hello,
The programme provided with astrobe InfoUART3 loaded into lpc through UART0 ( tried with all baudrate). when clicked run option nothing it is displaying on terminal and when giving input got this kind of exception:

unhandled exception has occured in your application... The port is closed.

please reply.
Thanks
Anita

cfbsoftware
Site Admin
Posts: 423
Joined: Fri Dec 31, 2010 12:30 pm
Contact:

Re: Astrobe-terminal

Post by cfbsoftware » Fri Jul 24, 2015 12:26 pm

There is a discussion related to how to program the EA LP1769 LPCXpresso board if you haven't also got the EA baseboard in the Development Boards section of this forum:

Programming an LPCXpresso LPC1769 via the UART

anitasure123
Posts: 22
Joined: Tue Jul 21, 2015 6:49 am

Re: Astrobe-terminal

Post by anitasure123 » Mon Jul 27, 2015 9:55 am

Thank you for reply.

Locked